پروپوزال کاربرد تکنیک داده کاوی در جلوگیری از تقلب در کارتهای اعتباری صنعت بانکداری

تکنیک داده کاوی در جلوگیری از تقلب در کارتهای اعتباری

 

  • مقدمه

در سالهای اخیر، فناوری ارتباطات و اطلاعات از پیشرفتهای چشمگیری برخوردار شده و به تدریج بخشهای مختلف اقتصادی را در سراسر جهان، تحت تأثیر قرار داده است. پرداخت الکترونیکی یکی از پیامدهای اصلی انقلاب ICT است که با گسترش اینترنت و تجارت الکترونیکی بر اهمیت آن افزوده شده است. بازارهای مالی الکترونیکی از بهترین کاربردهای تجارت الکترونیکی به شمار می‌روند. علت آن خدمات مالی اطلاعات- بر بوده که در بیشتر موارد به تحویل فیزیکی نیاز ندارند. با استفاده از فناوری ارتباطات و اطلاعات، دسترسی دقیق‌تر، سریع‌تر و بیشتر به اطلاعات که لازمه فعالیت در بازارهای مالی است، ممکن می‌شود. همچنین استفاده از فناوري ارتباطات و اطلاعات موجب کاهش هزینه‌های مبادلاتی، افزایش بهره‌وری و کشف و ازبین رفتن سریع فرصتهای آربیتراژ می‌شود. افزون بر این، استفاده از شبکه‌های الکترونیکی به تقویت ویژگیهای اصلی بازارهای مالی (واکنش سریع توسط اتصال بازارهای مالی) می‌انجامد. از طرف دیگر تقلب در کارت اعتباری، یک اصطلاح شایع برای سرقت و تقلب، با استفاده از کارت اعتباری و یا هر مکانیسم پرداخت مشابه به عنوان یک منبع جعلی از بودجه در یک معامله است.

  • متدولوژی تحقیق

این پژوهش با روش توصیفی- پیمایشی انجام شده است، از آنجا که در استفاده از روش تحلیل پوشی داده ها نمونه گیری مفهومی ندارد و همچنین به علت لزوم همگن بودن واحد های تصمیم گیری، جامعه مورد انتظار در این پژوهش مشتریان منتخب بانک ملت می باشند. جهت بهره مندی نظر صاحبنظران در زمینه مناسب بودن نحوه تشخیص رفتارهای مشکوک، 26 صاحبنظر به صورت تصادفی ساده انتخاب و نظرات ایشان در نحوة تشخيص رفتارهاي مشكوك مشتريان در سامانة بانكداري بانك ملت مورد استفاده قرار گرفت. جمع­آوری داده­ها و اطلاعات مورد نیاز تحقیق با مراجعه به منابع موجود و اطلاعات ثبت شده بانک ملت استخراج شده است.

3-1 مطالعه موردی

براي استفاده از قابليت سيستم داده کاوی در شناسايي رفتارهاي مشكوك، نخست كلية رفتارهاي كاربران در پنج سطح مختلف دسته‌بندي و سپس سيستم خبرة داده کاوی براي استنتاج اين خروجي‌ها طراحي می گردد. براي ارزيابي قابليت سيستم طراحي شده، اين مدل در سيستم کارت های اعتباری بانك ملت بعنوان مطالعه موردی، به كار گرفته شده است. در ادامه، ابتدا شيوة دسته‌بندي رفتارهاي كاربران تشريح و سپس به توضيح سيستم خبره داده کاوی و نحوة تشخيص رفتارهاي مشكوك مشتريان در سامانة بانكداري بانك ملت پرداخته خواهد شد.

  • بررسی ادبیات موضوع

در این بخش به ارائه مبانی نظری بمنظور آشنایی با اصول و روش مورد استفاده در این تحقیق و همچنین پیشینه پژوهشی برای آشنایی با نظریه های طرح شده قبلی در این زمینه پرداخته می شود.

  • مبانی نظری

سيستم‌هاي داده کاوی مفاهيم نظرية مجموعه داده کاوی و منطق داده کاوی را با يكديگر تلفيق و چارچوبي براي ارائة دانش زباني همراه با عدم قطعيت فراهم می‌كنند و دو مشخصة اصلي دارند كه محبوبيت آنها را بيشتر كرده است. نخست آنکه آنها براي استدلال تقريبي به ويژه براي سيستم‌هايي كه استخراج يك مدل رياضي از آنها كار دشواري است، مناسب می باشند. دوم اينكه منطق داده کاوی اجازه مي‎دهد تصميم‌گيري با استفاده از اطلاعات ناكامل و غير قطعي با كمك متغيرهاي زباني كه به راحتي توسط انسان‌ها قابل درك هستند، انجام شود. سيستم‌هاي مبتني بر منطق داده کاوی شامل چهار جزء اصلي هستند و همان طور كه ذكر شد می‌توانند راه حل‌هاي عملي و مناسبي را در شرايط مختلف ارائه دهند. هر يك از اين اجزا به طور خلاصه در ادامه تشريح شده است.

بازدیدها: 20

18,000 تومان